Moscova – Aprilie 2017

Dacă ar trebui să descriu într-un singur cuvânt Moscova, probabil acela ar fi “mare”. Pornind de la orașul imens cu bulevarde foarte largi, cu clădiri înalte și construcții impresionante, până la traficul infernal și aglomerația din zonele de principal interes, totul este MARE. Nu mai vorbesc despre prețuri, care depășesc cu mult ceea cea am mai văzut prin Europa (mai scumpă decât Londra, comparabilă cu Zurich). Însă dincolo de a fi foarte mare, Moscova este un oraș foarte frumos, care fără îndoială merită vizitat. Prin prisma experienței noastre de călători cu un copil de un an și jumătate, vă putem spune că ne-am simțit extraordinar în cele 5 zile petrecute acolo.

Deși ne doream destul de tare să ajungem la Moscova, cred că erau totuși câteva lucruri care ne făceau să fim puțin sceptici și temători, mai ales în a călători cu un copil așa de mic. În primul rând, necesitatea de a obține o viză și apoi ideea de a merge într-o țară în care conceptul de turist nu este foarte apreciat. Astfel, am plecat cu așteptări joase, dar ne-am întors plăcut impresionați din multe puncte de vedere pe care le vom expune în cele ce urmează.
Viza a fost destul de ușor de obținut. A costat aproximativ 300 de lei de persoană (a fost necesară viza și pt Cezar, deci un total de 900 de lei) și a presupus întocmirea unui dosar cu asigurări, scrisoare de chemare de la cineva din Rusia (de exemplu de la hotelul unde ați făcut rezervare) și alte formulare de înscriere care se găsesc pe site-ul ambasadei Rusiei. Nu am fost supuși niciunui interviu așa cum ne așteptam și lucrurile s-au mișcat relativ repede (a durat cam 10 zile calendaristice până am primit viza din momentul depunerii dosarului).
Ceea ce am găsit în Moscova este, așa cum am mai menționat, peste așteptări. Orașul este mare, curat și aerisit, iar oamenii foarte civilizați (Luci crede că sunt mai degrabă constrânși să se poarte așa. Posibil, dar noi ne-am simțit foarte bine). Clădirile sunt îngrijite, parcurile de asemenea, însă și controalele și sistemele de pază sunt foarte răspândite (la metrou patrulau câte 4 polițiști, plus camerele de monitorizare întâlnite în pasajele pietonale și în alte clădiri de interes public).
Vacanța noastră a început bine, cu un zbor plăcut ce a durat în jur de 3 ore (rută directă operată de Aeroflot). Începusem să îi povestesc lui Cezar cam cu o săptămână înainte de plecare că vom merge cu avionul și a fost foarte încantat – începea să facă și el precum avionul. În aeronavă timpul a trecut ușor, Cezar s-a uitat pe cărticelele pe care i le luaserăm de acasă, a răsfoit și s-a jucat cu revistele din avion și a dormit aproximativ o oră.
La decolare i s-a făcut teamă și a avut aceeași reacție pe care o are atunci când îl dăm mai tare în leagăn. După câteva minute s-a liniștit, însa, și apoi nu a mai părut să aibă vreun disconfort. Ba mai mult, la întoarcerea de la Moscova a fost chiar interesat să se uite pe geam la mașinile și la clădirile pe care le lăsam mici în urma noastră.
Aeroportul Sheremetyevo din Moscova este imens. Are vreo 6 terminale și încă se mai construiesc altele. În plus, nu este singurul aeroport, mai sunt două în afară de acesta. La controlul de pașapoarte, însă, ne-am cam pierdut răbdarea. Cozile erau lungi și se stătea în jur de un minut la fiecare persoană pentru că trebuiau eliberate niște bilete de acces în țară.
Am fost inspirați să luăm trenul și apoi metroul de la aeroport până la locul unde ne-am cazat. Nu de alta, dar traficul (mai cu seamă la ora 6-7 după-masa) este infernal în Moscova, făcând din transportul de suprafață o alegere deloc fericită.
CezarAndrei_2017-04-26_1946.JPG
La plecarea din Moscova am luat taxiul (cursa a fost aproximativ 1000 de ruble) fiind foarte liber traficul duminica dimineața la ora 6.  Dar când Luci a deschis portbagajul taxiului ca să bage bagajele a găsit acolo…un om care dormea (sau cel putin așa sperăm, nu de alta, dar nu vrem sa fim complici la cine știe ce nelegiuire) 😂. Astfel că, a trebuit să ne chinuim să înghesium bagajele pe bancheta mașinii. Și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, după nici un Km, l-a oprit poliția. Deja ne imaginam cum pierdem avionul… Însă polițistul a solicitat taximetristului doar actele și, aparent, totul a fost în regulă. Vorba lui Luci, nu cred ca e ceva neobișnuit în Moscova ca oamenii să mai doarmă în portbagajul mașinii duminică dimineața la orele 5-6. 😂 Oricum, comanda era facută printr-o aplicație de pe telefon, deci nu era un taximetrist abordat pur și simplu din trafic.
Ne-am cazat la un apartament din zona centrala, aflat la 3 stații de autobuz de Palatul Kremlin. Foarte bună alegerea din mai multe puncte de vedere:
-> În primul rând, proximitatea față de centrul orașului, dar mai cu seamă față de mijloacele de transport în comun pe care le-am folosit intens (autobuz, troleu, metrou – noi aveam aproape stația de metrou Oktyabrskaya). Moscova este un oraș foarte mare și deși poate părea o nimica toată o plimbare pe jos de 30 de minute, când ești cu copilul nu mai este la fel de plăcut deoarece, dincolo de faptul că răbdarea lui este limitată, numai să traversezi o stradă poate ridica probleme serioase în acest oraș. Trecerile de pietoni sunt rare și de cele mai multe ori transferul se face prin pasaje până la care trebuie să ocolești destul de mult sau să urci și să cobori scări.
-> În al doilea rând, confortul oferit. Pe parcursul timpului petrecut acolo nu ne-a lipsit nimic. Ba mai mult, proprietarul ne-a pus la dispoziție și un scaun de masă pentru copil care ne-a fost foarte util având în vedere că cel mai des am mâncat în apartament. Cezar este foarte pretențios când vine vorba de mancat – atât în ceea ce privește tipul mâncării, dar si condițiile în care se desfașoară masa, astfel că, orice stimul îl distrage de la mâncat. De aceea varianta cu restaurantul nu este o opțiune pentru noi, decat în rare ocazii.
-> În al treilea rând, faptul că tema apartamentului a fost legată de pești și de mediul acvatic. Astfel, acvariul aflat în living a constituit o atracție permanentă pentru Cezar.
IMG_20170425_072922
-> Un alt avantaj a fost faptul că la parter aveam un magazin micuț cu produse lactate și alte mâncăruri pe care le-am folosit în prepararea meselor. În Moscova, o mare problemă a constituit-o faptul că lumea nu vorbește limba engleză. Pe produsele alimentare totul este scris în alfabetul chirilic, făcând alegerea foarte dificilă. Așadar, în prima zi am cumpărat mai mult pe ghicite (am descoperit apoi că am luat iaurt cu fructe în loc de iaurt simplu și lapte bătut în loc de lapte dulce :P), însă ulterior și-a instalat Luci o aplictație de scanare și traducere care ne-a facilitat mult cumpăratul mâncării.
-> Un alt lucru care ne-a încântat din perspectiva unor călători cu un copil mic a fost existența la ieșirea din bloc a unui loc de joacă pentru copii de care Cezar a fost foarte încântat.
IMG_20170425_181610
Perioada aleasa pentru calatorie a fost bună. Conjunctura a făcut să mergem la Moscova la sfârșitul lunii aprilie, când este în general plăcut pentru vizitat din punct de vedere meteorologic. Cu toate aceastea, am prins cam două zile ploioase pe care le-am petrecut mai mult la interior (o ploaie maruntă, dar care necesita folosirea umbrelei). Copacii erau deja înmuguriți, deci probabil peste o saptamană, la începutul lunii mai, aceștia aveau să înfrunzească, totul devenind verde și mai plin de viață.
CezarAndrei_2017-04-25_1979.JPG
După primele ore petrecute în Moscova ne-am dat seama că trebuie să ne ajustăm puțin programul după cel al lui Cezar dacă vrem să ne bucurăm de vacanță. El are foarte multă energie și foarte puțină răbdare. Cezar nu merge, ci doar aleargă, iar chipul i se luminează instant atunci când e liber să facă acest lucru. Problema este că nevrând să meargă ținut de mână, nici nu prea cooperează cu noi dacă vrem să ajungem într-un anumit loc. Drept urmare, deplasările noastre se desfășurau deseori la modul următor: 10 pași înainte, 20 de pași înapoi, și tot așa…😂😐
Vacanta_2017-04-25_1064_ (Large)IMG_20170425_103359.jpg
Astfel că, ne-am setat cam două obiective pe zi, aproximativ două-trei ore dimineața și cam tot atât după-masă, la ora prânzului retragându-ne de fiecare dată la apartament pentru o pauză de mâncat, schimbat, relexare și joacă. Somnul de zi și l-a făcut în sistem (foarte util și confortabil, realizat de mainile pricepute ale Teodorei Huluța care croiește sub marca BeeLoved), în timp ce noi vizitam, aproximativ 45 de minute dimineața și cam tot atât după-masa.
CezarAndrei_2017-04-25_1928
Suntem destul de multumiți de ceea ce am văzut în decursul celor 5 zile petrecute la Moscova. Am fost plăcut impresionați de Piața Roșie și de Kremlin, unde am poposit destul de mult timp. Am ajuns acolo în două zile diferite, în timpul săptămânii și sâmbăta, iar diferența este semnificativă, în sensul că în weekend este etrem de aglomerat și abia ai loc să te miști și să faci o poză. Recomandăm vizitarea Kremlinului care, pe langă clădirile și bisericile ce pot fi văzute, cuprinde și o serie de grădini ce fac destul de facil accesul cu copiii mici. Noi am dat 500 de ruble de persoană și am stat acolo aproximativ două ore.
Vacanta_2017-04-29_1107_ (Large)Vacanta_2017-04-29_1112_ (Large)Vacanta_2017-04-29_1116_ (Large)Vacanta_2017-04-25_1074_ (Large)Vacanta_2017-04-25_1075_ (Large)
Ne-a plăcut foarte tare și Catedrala lui Iisus Mântuitorul (Cathedral of Christ the Saviour) care este situată în apropierea Kremlinului și care are o înălțime de 103 metri, fiind cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume la momentul de față. Aceasta a fost reconstruită la finalul anilor ’90, varianta inițială datând din secolul al XIX-lea. Ea a fost demolată în 1931 din ordinul lui Stalin care intenționa să construiască acolo un palat pentru sovietici, însă odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial acest lucru nu s-a mai întâmplat. Biserica a fost reconstruită pe același loc și este foarte frumoasă (accesul este gratuit).
Vacanta_2017-04-26_1086_ (Large)Vacanta_2017-04-26_1091_ (Large)Vacanta_2017-04-26_1092_ (Large)Vacanta_2017-04-26_1089_ (Large)
Apartamentul unde am fost cazați era situat în apropierea Parcului Gorky, unul din principalele locuri de relaxare pentru moscoviți în zilele libere. Din păcate copacii nu erau încă înfrunziți, însă îmi imaginez că în luna mai imaginea este mult mai atrăgătoare decât ceea ce am găsit noi acolo. Totuși, a fost un loc minunat pentru ca Cezar să se joace puțin și apoi să facă “nani”, cum zice el. 😛
IMG_20170426_141425CezarAndrei_2017-04-26_1944
În zilele în care a plouat a trebuit să ne reorientăm către puncte de atracție aflate la interior. Astfel că, am hotarât să mergem la Acvariu, în ideea că i-ar plăcea și lui Cezar foarte mult. Acesta este situat între stațiile de metrou VDNKh și Botanichesky Sad, însă de la prima dintre acestea transferul la Acvariu se face în mod gratuit cu un microbuz. Acvariul este foarte frumos (noi mai vizitaserăm Acvariul din Barcelona și pe cel din Malta) și se merită să faceți o vizită dacă sunteți cu copiii. Biletul ni s-a părut totuși destul de scump, 1000 de ruble de persoană, mult peste prețurile celorlalte acvarii vizitate. Ce este interesant, însă, este că se organizează si spectacole cu orci în jurul prânzului, dar noi nu am participat pentru că știam că Cezar nu ar fi avut răbdare să stea așezat pe un scaun să privească (accesul la acest spectacol se plătește separat).
Interesul lui Cezar pentru ceea ce a văzut la Acvariu s-a manifestat pentru puțin timp. După 10-15 minute de admirat peștii a început din nou să alerge dintr-un colț în altul 😂. La un moment dat a recunoscut el înălțătoarele de la Ikea și tot voia să le mute dintr-o parte în alta, așa că am fost nevoiți să îl punem din nou în sistem pentru a se liniști, mai cu seamă că paznicii ne priveau insistent.
Vacanta_2017-04-28_1098_ (Large)Vacanta_2017-04-28_1096_ (Large)Vacanta_2017-04-28_1095_ (Large)CezarAndrei_2017-04-28_1953
Cu siguranță ați tot auzit vorbindu-se despre metroul din Moscova. Ținând cont de faptul că vremea de afară nu ne permitea să facem plimbări în aer liber, am profitat de ocazie și am fost să vedem și noi câteva dintre cele mai renumite stații de metrou. Ele impresionează prin coloane înalte, statui și mozaicuri ce dau sentimentul de a fi într-un muzeu. Astfel, am poposit preț de câteva minute în statiile Komsomolskaya, Mayakovskaya, Kiyevskaya și Prospekt Mira, deschise în anii ’30-’50. Dintre toate acestea, însă, nouă ne-a plăcut cel mai tare prima statie de metrou menționată. Fluxul de oameni la metroul din Moscova este mare la orice ora din zi, însă trenurile circulă foarte des, la interval de 1-2 minute.
Vacanta_2017-04-28_1099_ (Large)Vacanta_2017-04-28_1100_ (Large)
Ultima zi petrecută în Moscova a fost perfectă pentru plimbări – vreme caldă și soare plăcut. Am vizitat Universitatea de Stat Lomonosov care impresionează prin cladirea înaltă de 36 de etaje, construită la inceputul anilor ’50. Aceasta face parte dintr-o serie de clădiri construite în acelasi stil și care definesc conceptul de “Seven Sisters”. Celelalte clăditri sunt Hotelul Ukraina – Radisson Royal,  Ministerul de Afaceri Externe, Hotelul Hilton Leningradskaya, clădirea de locuințe Kotelnicheskaya Embankment, clădirea Kudrinskaya și cladirea Administrativa Red Gates, și sunt poziționate în diverse zone ale Moscovei. Am văzut și centrul de business al Moscovei care include o serie de zgârie-nori aflați într-o zonă în care încă se construiește intens.
Vacanta_2017-04-29_1102_ (Large)IMG_20170429_102138.jpgVacanta_2017-04-29_1106_ (Large)
În ultima zi am vizitat magazinul GUM, situat în Piața Rosie, vis-a-vis de Palatul Kremlin. Acesta este de fapt un mall cu magazine foarte scumpe, însă ne-au plăcut atât arhitectura, cât și modul în care era organizat în interior, discret și cu bun gust. Când am intrat, ne-am lovit de cozile împrăștiate în toate colțurile magazinului unde oamenii stăteau să cumpere înghețată. Cu o pofta teribilă, am stat și noi la coada să luăm două înghețate, pentru mine și pentru Luci. Însă, potrivit expresiei, mi-am pus pofta-n cui pentru că atunci când a văzut înghețata Cezar a acaparat-o cu desăvârșire. Inutile au fost încercările mele de a i-o lua, fiindcă au fost urmate de scandal. A fost al doilea aliment (după pepenele roșu) pe care l-am văzut mâncându-l cu atâta poftă. Probabil era foarte încântat și pentru că face asocierea cu înghețata din cartea lui Eric Carle, “Omida mâncăcioasă”. Oricum, data viitoare o să fim mai atenți… 😛
CezarAndrei_2017-04-29_1975Vacanta_2017-04-29_1122_ (Large)Vacanta_2017-04-29_1119_ (Large)Vacanta_2017-04-29_1117_ (Large)Vacanta_2017-04-29_1118_ (Large)
Pe perioada șederii noastre la Moscova am mâncat de două ori la restaurantul Taras Bulba situat vis-a-vis de biblioteca de stat, foarte potrivit pentru familiile cu copii mici deoarece dispune și de un colț de joacă. Mâncarea este foarte bună, iar Cezar a fost destul de încântat de borșul preparat acolo.

Suntem foarte încântați de ceea ce am văzut în decursul vizitei noastre la Moscova. Este un oraș aerisit, cu multe parcuri și clădiri frumoase și destul de prietenos cu familiile cu copii. Nu a fost tocmai ușor să călătorim cu un copil așa de mic pentru că Cezar este foarte energic și, în plus, mai trebuia să cărăm și aparatura foto și alte obiecte necesare, însă a fost o experiență foarte frumoasă pe care am repeta-o oricând. Cezar a fost foarte încântat să descopere noile locuri, dar și foarte bucuros atunci când s-a reîntors acasă. Ne-am fi dorit foarte tare să vizităm și turnul Ostankino al televiziunii, însă conform celor menționate pe site-ul lor, nu este permis accesul copiilor sub 7 ani. Ne dorim, de asemenea, să ajungem cândva și la St Petersburg care este mult mai turistic decât Moscova.

Costuri aproximative ale vacanței în Moscova:

  • Cazare 6 nopți la Apartament Aqua Style Yakimanka – 2200 de lei
  • Transport avion Aeroflot – 2500 de lei pentru două persoane (Cezar a avut loc de infant), însă dacă sunt rezervate din timp, biletele pot fi achiziționate și cu 1500 de lei
  • Viza 3 persoane – 900 de lei
  • Acces Palat Kremlin – 70 de lei pachetul de bază pentru două persoane
  • Acces Acvariu – 150 de lei pentru doi adulți
  • Taxi din Moscova până la aeroport Sheremetyevo – 70 de lei (costul este doar pentru întoarcere, pentru că la dus am luat metroul și trenul)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s